Appeltaart

appeltaart (1)

Natuurlijk mag ook een recept van de oer-Hollandse appeltaart niet ontbreken op Dayenne’s Food Blog. Maar dan wel een gezonde(re) versie gemaakt met speltmeel en vrij van geraffineerde suikers natuurlijk.

Ingrediënten – 10 á 12 personen

Deeg

 • 400 g speltmeel (NB: voor een glutenvrije variant kun je bjiv. amandelmeel gebruiken)
 • 200 g kokosolie (of roomboter), op kamertemperatuur
 • 100 g kokosbloesemsuiker
 • 2 eieren
 • snuf Keltisch zeezout

Vulling

 • 1 kg appels
 • 2 el honing (optioneel)
 • handje gewelde rozijnen
 • 2 el kaneel (of koekkruiden)
 • sap en rasp van een citroen

Extra benodigd

 • 2 el havermout
 • 1 eidooier
 • 1 el plantaardige room

Variatietip: voeg ook eens wat gehakte noten, gedroogde (zuid)vruchten en/of anijszaad toe aan de vulling.

Hoe maak je het

Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een mooi deeg, dit kan met de hand of met de mixer met deeghaken. Zet het deeg in de koelkast en ga verder met de vulling. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij de appels in dunne plakjes en doe in een kom. Voeg het sap en rasp van de citroen, de honing, rozijnen en kaneel toe. Meng goed. Giet het appelmengsel in een vergiet en laat het vocht er uitlekken. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een springvorm van 22 cm in. Pak het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met (glutenvrij) bloem bestoven aanrecht of tussen twee vellen bakpapier. Bekleed de bodem en zijkanten van de springvorm met 3/4 van het deeg. Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem en verdeel de havermout over de bodem. Schep het appelmengsel in de vorm. Snij het overige (uitgerolde) deeg in stroken en verdeel kruislings over de taart. Meng in een kommetje de eidooier en de room en bestrijk het deeg ermee. Bak de taart in 50 á 60 minuten bruin en gaar.

8 gedachten over “Appeltaart

 1. Eveline

  Lijkt me heerlijk en ik wil deze vandaag gaan bakken maar ik wil eerst graag weten of je de citroen rasp weg kan laten? En roomboter ipv kokosolie kan gebruiken en of dat dan in dezelfde verhouding is?

 2. Pingback: Appelplaattaart | Dayenne's Food Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s