Gierst ontbijtpap

WP_20140220_11_44_24_Pro

Regelmatig neem ik een onbekend product mee uit de biologische/natuurwinkel om zo mijn ‘warenkennis’ uit te breiden. Deze keer waren dat gierstvlokken. Maar wat is gierst nou eigenlijk en wat heeft het voor goede eigenschappen?

Gierst is een gezond (glutenvrij!) graanproduct (oergraan) dat vanwege de grote hoeveelheid magnesium goed is voor het hart en de bloedvaten (het heeft een positieve werking op de aderverkalking en het verkleint de kans op een hoge bloeddruk). Daarnaast is gierst rijk aan fosfor, wat weer ten goede komt aan de vorming van bot- en celweefsel in het lichaam. Ook zitten er vele anti-oxidanten in gierst. Anti-oxidanten beschermen tegen de effecten van vrije radicalen die cellen en weefselstructuren beschadigen (vrije radicalen ontstaan bij het verteren van voedsel en de omzetting van stoffen, maar we vinden ze ook terug in bijvoorbeeld pesticide, milieuvervuiling en tabaksrook). Tot slot is het eten van gierst goed om diabetes tegen te gaan (vanwege de hoge concentraties magnesium en calcium), werkt het goed tegen astma en migraine en kan gierst galstenen helpen voorkomen.

Maar ja, wat maak je nou met gierstvlokken? Je kan ze natuurlijk in koekjes of brood verwerken (in plaats van bijvoorbeeld havermoutvlokken) maar dit keer leek het me wel lekker om mijn dagelijkse havermoutpapje (overnight oats) te vervangen door een papje van gierstvlokken. Het resultaat? Een erg lekker ontbijtje dus voor iedereen die niet van havermout houdt maar toch gezond en/of glutenvrij wil ontbijten, probeer deze pap maar eens!

Ingrediënten (2 personen)

  • 80 gr gierstvlokken
  • 400 ml amandelmelk (of rijstmelk)
  • topping naar keuze (denk aan fruit, noten, kaneel, kokosrasp, goji bessen, rauwe cacao nibs, moerbeien, lijnzaad, chiazaad etc.)

Hoe maak je het

Doe de amandelmelk in een pannetje en breng aan de kook. Voeg vervolgens de gierstvlokken toe en roer goed door. Zet het vuur laag en laat een minuut of 5 á 7 zachtjes koken (wel blijven roeren). Als de gierstvlokken zacht zijn is de pap klaar. Maak de pap extra lekker (en gezond) door er wat vers fruit, superfoods en/of noten bij te serveren. Eet smakelijk!

16 gedachten over “Gierst ontbijtpap

  1. Mar

    Klinkt goed!
    Moet je dit een nacht laten weken zoals de meeste granen/havermout etc.
    kan dit op dezelfde manier met boekweit en quinoa?

    DANK

      1. Mar

        Bedankt voor de reactie.
        sorry ben echt onbekend hiermee
        Laat je het dan een nacht weken, het weekwater weggooien en dan koken? En nog pureren??
        En dan met van alles erdoor (mee laten weken)
        En weet u de hoeveelheiden.
        Van vlokken (boekweit/haver) gebruik ik 40 a 50 gram maar op een zak grutten staat 75 en de andere dingen weet ik niet goed…u wel?

      2. Mar

        oh echt niet? dat wist ik niet, ik week de boekweitvlokken ook voor, maar het voorweken kan het wel zachter maken of niet per se?
        Dan zou ik dus alleen de noten enz moeten weken..nou bedankt, ik leer nog eens wat..dan zijn dit ook hele goede rijstvervangers!

    1. dayennebos Berichtauteur

      Je zou ook hele boekweit/gierst kunnen gebruiken (40 gr p.p.). Je kunt het dan op 2 manieren bereiden:
      1 = overnight/koud > de boekweit/gierst een nacht laten weken in water, de volgende ochtend afgieten en vervolgens in de blender pureren met wat amandelmelk (je hoeft het na het weken dus niet te koken, maar als je van warme pap houd kun je het natuurlijk wel even opwarmen)
      2 = warm > de boekweit/gierst gaar koken in amandelmelk (en eventueel nog pureren)

      1. mar

        Beste Dayenne
        BEDANKT! nog een aanvullende vraag…als je het op manier 2 zou doen..(met boekweit/gierst/amaranth/quinoa) dan heeft het niet geweekt…dit is toch juist nodig ivm fytinezuren en bepaalde enzymen??

  2. Jeske

    Wat als je het minder lang kookt?
    Ik heb het maar twee minuten laten koken! Ik proefde nog erg korrels, maar kan dit kwaad?

    1. Dayenne

      Op zich kan het geen kwaad maar persoonlijk vind ik de pap wel lekkerder als hij echt lekker zacht (gaar) is.

    2. Mar

      Ha jeske, wat echt helpt is om het een nacht te laten weken, dit doe ik altijd met havermout en met boekweitvlokken dan is de kooktijd veel korter
      succes

      1. Jeske

        Dankjewel voor de reactie.
        @ Dayenne, lekker zacht lijkt mij ook lekkerder inderdaad.
        @ Mar, dankje voor de goede tip, ga ik uitproberen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s