Stamppotje superfoods

stamppotje superfoods

Ik hoor je denken: ”stamppotje superfoods?” Ja echt, de ingrediënten van dit heerlijke stamppotje mogen één voor één echte superfoods genoemd worden. Laten we beginnen met de zoete aardappel. De zoete aardappel bevat hoge concentraties betacaroteen (de bouwstof voor vitamine A), vitamine B6 en vitamine C. Omdat vitamine B6 een sterke anti-oxidant is en dus kan bijdragen aan het voorkomen van kanker (anti-oxidanten beschermen tegen de effecten van vrije radicalen die cellen en weefselstructuren beschadigen) is het wat mij betreft een echte superfood. Het grote voordeel van de zoete aardappel is tevens dat de suikerspiegel niet gaat pieken bij de omzetting van de koolhydraten naar suikers.

Dan spinazie, ook zo’n topper voor onze gezondheid. Het schijnt namelijk dat spinazie meer voedingsstoffen dan iedere andere groente bevat! Het is – net als de zoete aardappel- rijk aan antioxidanten, bevat diverse vitamines, mineralen en zelfs omega-3 vetzuren.

De spitskool is ook een onderschatte groente. Het is een goede bron is voor kalium, calcium en vitamine C en K en bevat zelfs ook een klein beetje van de gezonde omega-3 vetzuren. Daarnaast hebben vele onderzoeken aangetoond dat kolen zowel een preventieve werking tegen kanker hebben als kunnen bijdragen aan het genezen van kanker. De reden hiervoor is dat kolen een ontstekingsremmende werking hebben, rijk zijn aan antioxidanten en rijk zijn aan glucosinolaten. Glucosinolaten zijn de natuurlijke gifstoffen die voorkomen in koolsoorten die het lichaam tegen kankerverwekkende stoffen helpen beschermen. Maar let wel op dat glucosinolaten uit ongekookte koolsoorten ervoor kunnen zorgen dat de schildklier minder goed gaat werken. Mijn tip is om het eten van rauwe koolsoorten dus te beperken en ze in ieder geval even kort te blancheren of stomen (de beschermende werking blijft dan gewoon bestaan).

Dan de ‘topping’ van de stamppot. Ik heb gekozen voor goji bessen en (rauwe) cashewnoten. Niet alleen vanwege de smaak maar wist je dat goji bessen de meest voedzame vruchtjes ter wereld zijn? Ze bevatten van alle onderzochte vruchten en groenten namelijk de meeste antioxidanten! De (rauwe) cashewnoten zorgen ook weer voor de benodigde vitamines en mineralen en natuurlijk de gezonde omega-3 vetzuren (omega-3 vetzuren zijn de gezonde enkelvoudige onverzadigde vetzuren die goed zijn voor het hart en het bloed).

Kortom, een enorm gezond stamppotje dat vanwege de zoete smaak ook bij kinderen goed in de smaak valt. Zeker eens proberen dus!

Ingrediënten (4 personen)

 • 1 grote spitskool
 • 2 middelgrote zoete aardappelen (1 á 1,5 kilo)
 • paar handjes verse spinazie
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 sjalotjes
 • olijf- of kokosolie om in te bakken
 • 200 ml ongezoete amandelmelk (of kokosmelk)
 • 1 el kerriepoeder
 • 1 el kokosolie
 • peper
 • 4 handjes ongebrande cashewnoten
 • 4 el goji bessen

Hoe maak je het (45 min)

Snij de spitskool in dunne reepjes. Schil de zoete aardappels, snij in blokjes en stoom of kook in 8 á 10 minuten gaar (grote pan). Snij de knoflook en sjalotjes fijn en fruit even aan in wat olijf- of kokosolie (grote wokpan). Voeg vervolgens de spitskool en kerrie toe en roerbak op hoog vuur kort mee. Verwarm de amandelmelk (in een klein pannetje). Stamp de zoete aardappelen – samen met de warme amandelmelk en een el kokosolie –  fijn en breng op smaak met een beetje peper. Voeg de gewokte kool en de (rauwe) spinazie toe en roer goed door. Serveer met de cashewnoten en goji bessen. Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s