Knapperige chocoladekoekjes

choco koekjes glutenvrij (4)

Wat is er nou leuker dan op zondagmiddag samen met dochterlief chocoladekoekjes bakken? Oke, het opeten natuurlijk en dat is in dit geval ook helemaal niet zo erg. Ten eerste omdat de koekjes hartstikke lekker zijn en ten tweede omdat ze naast gluten-, zuivel- en eivrij ook nog eens vrij zijn van geraffineerde suikers. Nadeel is daarom wel dat het maken iets lastiger gaat dan gewone (niet glutenvrije) koekjes om dat amandelmeel heel snel brokkelt maar een beetje ‘klungelen’ in de keuken en de wachttijd (het deeg moet even rusten in de koelkast) zijn het meer dan waard! Heerlijke pure chocoladekoekjes die (in tegenstelling tot de chocoladekoekjes uit de supermarkt) niet naar suiker maar naar chocolade smaken. Ondanks dat de koekjes dus niet zo zoet zijn was ook dochterlief gek op de koekjes, ze kon er geen genoeg van krijgen. Mocht je zelf nou wel van wat zoetere koekjes houden, dan zou je bijvoorbeeld wat kokosbloesemsuiker kunnen toevoegen.

Ingrediënten (1 bakplaat)

  • 50 gr amandelmeel
  • 100 gr rijst- of boekweitmeel (of gebruik voor een niet glutenvrije variant speltmeel, dan zijn de koekjes iets minder brokkelig en knapperiger)
  • 100 gr zachte Medjool dadels
  • 50 gr kokosolie
  • 20 gr rauwe cacaopoeder
  • 25 gr blanke amandelen, fijn gehakt
  • 2 el honing
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder

Hoe maak je het

Maal de dadels fijn in de keukenmachine. Voeg vervolgens de andere ingrediënten toe en mix tot een mooie deegbal (het kan iets brokkelig zijn). Laat het deeg een (half) uurtje opstijven in de koelkast zodat je er gemakkelijker mee kunt werken, anders plakt het nogal. Verwarm de oven voor op 175  graden. Rol het deeg uit tot ongeveer een halve cm dik en steek met een vormpje figuurtjes uit het deeg. Leg de koekjes op een bakplaat (met bakpapier) en bak de koekjes in ongeveer 15 min knapperig. De koekjes moeten wel eerst even afkoelen, voordat ze knapperig worden. Eet smakelijk!

Een gedachte over “Knapperige chocoladekoekjes

  1. Pingback: Chocoladekoekjes zonder geraffineerde suiker | glutenvrije keuken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s