Stamppot (roerbak) boerenkool met zoete aardappel

boerenkool stamppot.JPG

Vandaag boerenkool, nummer 1 uit de top 10 gezonde groenten!

Boerenkool is een super gezonde groente, er zitten ontzettend veel vitaminen en mineralen in. Zo bevat boerenkool grote hoeveelheiden vitamine A, vitamine C en vitamine K (250 gr boerenkool is goed voor 2600% van de ADH vitamine K!). Vitamine K is belangrijk voor lichaamsprocessen die met ontstekingen op celniveau te maken hebben. Omdat ziekten als kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht vaak voortkomen uit kleine infecties in de lichaamscellen helpt boerenkool deze dus bestrijden. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat boerenkool werkt tegen meerdere soorten kanker (blaas-, darm-, eierstok-, borst- en prostaatkanker). Tot slot bevat boerenkool veel vezels, koper, calcium, vitamine B6 en kalium.

Ingrediënten (4 personen)

 • 600 gr boerenkool, voorgesneden
 • 600 gr zoete aardappelen
 • 3 sjalotjes
 • 3 teentjes knoflook
 • 150 ml rijstmelk (ongezoet!)
 • olijfolie
 • peper (en zout)
 • 1 á 2 bakjes cherry tomaatjes, cherry tomaatjes in vieren gesneden
 • 60 gr pijnboompitjes

Hoe maak je het (bereidingstijd 25 min)

Schil en snij de zoete aardappelen en stoom of kook in 8 á 10 min gaar. Snij de sjalotjes en knoflook fijn. Verhit wat olijfolie in een wokpan en voeg de sjalotjes en knoflook toe. Laat de sjalotjes en knoflook op laag vuur fruiten en voeg de boerenkool toe. Roerbak de boerenkool een paar min op hoog vuur. Voeg af en toe een lepel (aardappel)kookvocht toe, dan stoom je de boerenkool een beetje. Giet de aardappelen af en stamp met de rijstmelk fijn. Voeg de boerenkool, en peper (en zout) toe en stamp goed door. Serveer met de cherry tomaatjes en pijnboompitjes. Eet smakelijk!

7 gedachten over “Stamppot (roerbak) boerenkool met zoete aardappel

 1. Gwenny

  Een heerlijk recept. De boerenkool was niet helemaal gaar, dus volgende keer langer roerbakken. De tomaatjes heb ik in de oven gedaan dan vind ik ze meer smaak hebben. Ik heb er nog gebakken champignons opgedaan en voor mijn vriend spekjes. Het heeft heerlijk gesmaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s