Socca van kikkererwtenmeel

socca (2)

Socca is een soort hartige pannenkoek van kikkererwtenmeel, water en olijfolie. Het is een lekkernij uit Nice, maar ook in Noord Italië wordt het gegeten (met rozemarijn, alsof het een soort focaccia is). Socca wordt in een houtoven bereid, in een grote koperen koekenpan of plaat met een diameter van 50-70 cm. De socca moet zodra hij gaar en nog heet is worden gegeten en is een beetje te vergelijken met pizza bianco. Een heerlijk snackje voor bij de borrel of een bij een kopje soep.

Omdat socca van kikkererwtenmeel wordt gemaakt is het ook nog eens een gezond snack (in vergelijking met snacks van andere meelsoorten). Kikkererwten zijn namelijk:

 • rijk aan eiwitten (met een hoog proteïne gehalte zijn kikkererwten een goede vleesvervanger)
 • rijk aan voedingsvezels (en de vezels zijn makkelijk oplosbaar en stabiliseren onder andere je bloedsuiker en cholesterol)
 • glutenvrij

Ingrediënten

 • 100 gram kikkererwtmeel (dit maak je heel gemakkelijk zelf door gedroogde kikkererwten fijn te malen in de blender en vervolgens te zeven, een keukenmachine werkt trouwens NIET)
 • 2 el olijfolie
 • 240 ml water (voor een wat ‘exotischere’ variant kun je ook kokos-, amandel- of rijstmelk gebruiken)

Variatie & tip’s

 • voeg nog een teentje geraspte knoflook toe
 • voeg wat (harde) kruiden naar smaak toe, bijvoorbeeld rozemarijn, tijm of oregano
 • voeg voor een meer Oosterse variant koriander of komijnzaad toe
 • doop de socca in een goede olijfolie, vervolgens bestrooien met peper en zout
 • ook lekker met pesto of tapenade
 • de ‘Oosterse variant’ is lekker met munt/koriander-yoghurt (meng een grote beker yoghurt of kwark met een handje gesneden koriander, een handje gesneden munt, wat peper en een beetje citroensap of -rasp)

Hoe maak je het (60 + 20 min)

Doe het kikkerewtenmeel, het water, de olijfolie en de knoflook en kruiden in een kom en meng goed door. Laat minimaal een half uur staan (liever een uur) totdat het meel goed het vocht heeft opgezogen. Verwarm wat olie in een koekepan en giet er met een soeplepel beslag in. Na een paar min kun je, als het beslag goed gaar is de socca omdraaien. Bak vervolgens de andere kant ook bruin.

NB: Ik heb gemerkt dat er nogal wat verschil kan zitten tussen de verschillende merken kikkererwtenmeel. Van het ene merk kikkererwten meel heb je veel meer nodig om een dik beslag te krijgen. Is je beslag na een uur niet dik genoeg? Voeg dan wat extra kikkererwtenmeel toe.

11 gedachten over “Socca van kikkererwtenmeel

 1. Pingback: Indiase groentecurry | Dayenne's Food Blog

 2. Miranda

  Heerlijk! Ik heb het bij het avondeten geserveerd als een grote pannenkoek (presentatie is het halve werk en een pannenkoek doet het altijd goed bij de kinderen), samen met geitenkaas en spinazie. Gemaakt met Havermelk, Italiaanse kruiden, komijn en koriander (en kant-en-klaar-kikkererwtenmeel) 🙂

 3. Miranda

  Ha Dayenne! Ik maak dit recept nog altijd erg vaak. Nu zit ik met het volgende… ik heb mijn foute Teflon-pannen de deur gewezen en plaatstalenpannen aangeschaft (en ingebrand etc etc). De socca krijg ik echter niet meer goed gebakken (niet gaar aan de randen en aangebrand in het midden, dan wel helemaal niet gaar, zelfs na 15 mins aan een kant in de pan). Omdraaien gaat niet, alles bakt aan (en het maakt niet uit hoe veel olie ik gebruik)! Frustratie en een in stukjes gebroken koek tot gevolg (iedereen blijft er van smullen trouwens). In welk soort pan maak jij de socca? Heb je nog baktips?

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hoi Miranda. Toevallig ben ik me momenteel aan het oriënteren op pannen. Ik heb een mooie keramische pannenset op het oog. Momenteel gebruik ik (helaas) nog ‘gewone’ IKEA pannen (waar vast en zeker teflon op zit). Wel vreemd trouwens dat het in je nieuwe pan niet lukt om een goede socca te bakken, kan zo ook niet bedenken waar dat aan zou kunnen liggen. Misschien is het een idee om het beslag in een ovenschaal te gieten en de socca in de oven te bakken? Geen idee of dat een mooi resultaat oplevert hoor maar het proberen wel waard…?
   Groetjes Dayenne

   1. Miranda

    Ja ik had ook al zoiets bedacht (krijg je overigens een farinara = de Italiaanse versie van ;)) ik heb er een recept van opgezocht en ga het snel eens proberen (en laat wel weten hoe het is bevallen). Dat met die pannen, een heel gedoe! Ik zat ook te twijfelen tussen plaatstaal en een greenpan-variant maar aangezien ik kook op inductie en in verband daarmee nogal wisselende verhalen las daarover ben ik voor plaatstaal (de buyer) gegaan. Robuust, goedkoop en alleen maar goede recencies. Dat zal allemaal wel, maar het is echt heel erg wennen als je aan teflon gewend bent. Ook geen pan voor als je haast hebt want je moet m eerst flink voorverwarmen voordat je er iets in gooit (anders bakt het aan). En ook dat inbranden vond ik een heel gedoe (achteraf denk ik “waar deed ik moeilijk over?”, want het is gewoon flink heet laten worden en een laagje olie erin en lekker laten walmen). Maar goed, ik krijg een beetje handigheid in het gebruik van de pannen (goed voorverwarmen, dicht laten schroeien en dat de temperatuur laag; alles gaat goed nu, van ei, tot ui en pannenkoekjes, zelfs tofu (ja ik kan het niet laten maar wel met mate) en Japanse pizza) maar die socca… Gelukkig wordt de pan altijd schoon 😉 Ik denk toch dat het beslag te soppig is. Misschien dat die pan het na een aantal maanden wel aankan? Ze schijnen namelijk beter te worden met de jaren… In ieder geval veel succes met het maken van je keuze! (Zou je niet eerst een vitamix kopen? :))

 4. Miranda

  Ik heb meteen de daad bij het woord gevoegd en de farinata (het is dus geen farinara) uitgeprobeerd. Echt een succes!!! 15-20 minuten in de oven op 220 en de laatste paar minuten onder de grill voor een mooi bovenkantje. Deed het beslag in de grootste springvorm die ik kon vinden, met wat champignons die ik nog had liggen. Wederom smullen (en geen gedoe met omdraaien).

 5. audreydonate

  Hey Dayenne,

  Misschien een rare vraag, maar moeten de kikkererwten eerst weken voor ze in de Blender gaan?

  Liefs Audrey

 6. Gustavo Woltmann

  Dit ziet er geweldig uit, als hapje, met wat verse pesto of zoals je zegt bij de soep. Bij het volgende winkelbezoek haal ik kikkererwten in huis zodat ik het kan proberen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s