Peer-amandelbroodcake

perenbroodake

In het Lekker (W)eten magazine van Ekoplaza stond een recept voor een pesto olijven broodcake. Omdat de cake er erg lekker uitzag, maar ik liever een ‘zoete’ broodcake wilde bakken en mijn overrijpe peren op wilde maken heb ik het recept wat aangepast. Zoete staat tussen aanhalingstekens omdat het geen echt zoete cake is. Je proeft natuurlijk wel de zoete smaak van amandel (en ook de peren en de honing geven wat zoetigheid af) maar verwacht geen gewone, zoete cake als de cakes uit de supermarkt (hij heeft trouwens wel de structuur van een echte cake!). Maar, omdat het geen super zoete cake is, is hij prima geschikt om de dag mee te beginnen. Heerlijk met bijvoorbeeld wat amandelpasta of zelfgemaakte abrikozenjam (maar ook ‘kaal’ is hij al erg lekker)! En, omdat ik de kokosolie in het recept vervangen heb door appelmoes is de broodcake naast gluten-, suiker- en zuivelvrij ook nog eens vetvrij geworden! Nogmaals, prima om (schuldvrij) je dag mee te beginnen of straks mee te lunchen! Maar gewoon bij de koffie of thee kan natuurlijk ook, manlief heeft er gisteravond ook al wat plakjes van gesnoept.

Ingrediënten

 • 225 gr rijstemeel
 • 115 gr amandelmeel
 • 250 ml perensap (maak je heel gemakkelijk zelf door 1 á 2 peren te pureren met de staafmixer)
 • 4 eieren
 • 4 tl (wijsteen)bakpoeder
 • 100 gr appelmoes (suikervrij!)
 • 4 el honing (wil je de broodcake graag zoeter, voeg dan meer honing toe)

Hoe maak je het (10 min + 50 á 60 min oventijd)

Mix het rijstemeel, amandelmeel en het (wijsteen)bakpoeder in een grote kom. Doe de peren in een blender en pureer tot perensap (heb je geen blender, met een staafmixer kan het ook). Schenk de perensap in een glas (je hebt 250 ml perensap nodig). Doe de eieren in de blender, mix ze luchtig (heb je geen blender, klop ze dan met een mixer luchtig in een kom). Voeg het perensap (250 ml), de honing en de appelmoes toe aan de eieren en mix het geheel even goed door. Schenk nu het peren/ei mengsel bij het meel in de grote kom en roer (of mix) het geheel goed door. Schep het beslag in een met bakpapier beklede cakevorm. Bak op 180 graden in 50 á 60 min gaar. Eet smakelijk!

18 gedachten over “Peer-amandelbroodcake

 1. caressa

  Leuk recept, ik had geen appelmoes in huis dus heb banaan (gesprakt) gebruikt en de honing vervangen door kokossuiker, perfect gelukt en lekker.

 2. Pingback: Frangipane-Perencake | glutenvrije keuken

 3. Iris de Kort

  Hij is heerlijk geworden! Ik kon geen rijstemeel vinden en heb het vervangen door speltmeel en hij is gewoon goed gelukt.

 4. Tanja

  De cake was heerlijk! Net echte cake :-)) Alleen vonden de kids de perensmaak niet zo lekker.
  Maar wat kan ik in plaats van de perensap gebruiken?

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hoi, in plaats van perensap zou je ook sinaasappelsap kunnen gebruiken (als ze daar wel van houden natuurlijk 😉 ) maar ‘gewoon’ amandelmelk kan ook. Groetjes Dayenne

 5. Lies

  Wowie eindelijk een lekker cake die ik ook mag! Super bedankt voor het recept!! Hoe lang kan ik de cake bewaren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s