Passata di pomodoro

passata4

Wie kent het niet, passata di pomodoro a.k.a. gezeefde tomaten. Het vormt de basis voor tomatensauzen, tomatensoep, ketchup en ook op een pizza vinden we dit heerlijke product terug. Nu moet ik bekennen dat ik voor het gemak toch vaak een fles passata uit de biologische winkel gebruik maar home made is natuurlijk wel een stuk lekkerder. En het geeft me ook een ontzettend goed gevoel, om het zelf te maken. Het enige wat je nodig heb is tijd (lees: een regenachtige zondagmiddag), een grote ovenschaal en natuurlijk een flinke lading tomaten.

Ingrediënten (voor 1 liter)

  • 2 kg rijpe tomaten (tip: eigenlijk moet het natuurlijk wel zomer zijn voor echt lekkere tomaten maar vaak kun je bij de ‘Turk’ of de biologische winkel wel smaakvollere exemplaren vinden)
  • 4 teentjes knoflook, in grove stukken gesneden
  • verse Italiaanse kruiden naar smaak (rozemarijn, tijm en/of oregano)
  • verse basilicum (voor het serveren)
  • peper
  • 50 ml olijfolie (of kokosolie, maar omdat passata toch wel een echt Italiaanse product is heb ik olijfolie gebruikt)

Hoe maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de tomaten in tweeën en leg ze in een grote ovenschaal (met de bolle kant naar beneden, zodat het sap er niet uitloopt). Verdeel de knoflook, de kruiden en de olijfolie over de tomaten (NB: de basilicum nog niet, die zal anders verbranden). Zet de ovenschaal in de oven en laat de tomaten ongeveer een uurtje roosteren, tot ze lekker zacht zijn. Laat de tomaten eerst wat afkoelen en druk ze vervolgens door een zeef om de velletjes en pitjes eruit te halen. Dit is een zwaar werkje, gebruik er bijvoorbeeld de achterkant van een soeplepel voor. Vang het sap op in een pan en probeer zoveel mogelijk sap uit de tomaten te halen (tip: doe steeds maar één schep tomaten tegelijk, dan gaat het wat makkelijker). Breng vervolgens het sap (= de passata) aan de kook en breng op smaak met wat peper en verse basilicum. Laat de nog even passata 2 minuutjes koken en verwerkt het vervolgens in bijvoorbeeld een lekker pasta gerecht, vries het in of bewaar het in een glazen fles/pot in de koelkast.

4 gedachten over “Passata di pomodoro

  1. Pingback: Pizza met venkel, zoete aardappel en geitenkaas | Dayenne's Food Blog

  2. Pingback: Pizzabodem van bloemkool en amandelmeel | Dayenne's Food Blog

  3. Pingback: Pizzabodem van tapioca en kokosmeel | Dayenne's Food Blog

  4. Pingback: Regenboogpizza | Dayenne's Food Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s