Havermoutpap

6tag_210115-074032

Iedereen kent het wel, havermoutpap. In eerste instantie misschien niet het meest aantrekkelijke ontbijtje (havermout heeft, ten onrechte, een ‘oubollig’ karakter) maar het is absoluut de moeite waard toch (weer) eens te maken! Havermout is erg voedzaam en het zit boordevol vitamines en mineralen. Het grote voordeel is bovendien dat het veel langzame koolhydraten bevat, waardoor het lang(er) voor een verzadigd gevoel zorgt. Ook zit het boordevol vezels, wat goed is voor een goede darmwerking/stoelgang. Al met al een prima begin van de dag dus!

Ingrediënten (1 persoon)

  • 30 gr havermout (let wel op dat niet alle havermout glutenvrij is! Sommige merken kunnen sporen van gluten bevatten! In de biologische/natuurvoedingswinkel zijn glutenvrije varianten te koop.)
  • 150 ml amandelmelk

Hoe maak je het

Breng de amandelmelk in een klein pannetje aan de kook. Voeg de havermout toe en laat de pap in een paar minuutjes op laag vuur dik worden.

Tips

  • havermout bevat (net als andere graansoorten) fytinezuur, wat de opname van minarelen en de absorptie van eiwitten remt. Door havermout in (lauw) vocht te laten wellen, wordt de fytine door het enzym fytase afgebroken.
  • zelf zet ik zet ik de havermout ’s avonds al in de week in amandelmelk (samen met wat chiazaad en lijnzaad), zodat ik ’s morgens ‘overnight oats’ heb (je kunt overnight oats trouwens ook prima koud eten, vind ik persoonlijk ook het lekkerst)

Topping

Om de havermoutpap vervolgens pas echt lekker (en nóg gezonder) te maken voeg je één of meerdere van de volgende (superfood) toppings toe:

  • fruit (banaan, bosbessen, frambozen, aardbeien, bramen, appel etc)
  • rauwe cacao nibs (rauwe cacao bevat per gram de meeste antioxidanten van alle voedingsmiddelen ter wereld, een echte superfood dus!)
  • lijnzaad (bevat omega 3 en 6, vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink en kalium)
  • chiazaad (bevat meer omega-3 dan welk ander voedingsmiddel en is een bron van vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten)
  • hennepzaad (bevat veel vezels, omega-3 vetzuren, eiwitten en fytonutriënten)
  • moerbeien (rijk aan aan ijzer, vezels, vitamine C, calcium, eiwitten en de antioxidanten)
  • noten (noten leveren ijzer, vitamine E en B-vitamines en het eten van noten werkt beschermend tegen hart- en vaatziekten)
  • goji bessen (de meest voedzame vrucht ter wereld, het bevat van alle onderzochte vruchten en groenten de meeste antioxidanten)
  • honing en kaneel (het dagelijks gebruik van honing en kaneelpoeder versterkt het immuunstelsel en beschermt het lichaam tegen bacteriële en virale aanvallen, een constant gebruik van honing versterkt de witte bloedlichaampjes waardoor ze beter in staat zijn om tegen bacteriële en virale ziekten te vechten)

 

4 gedachten over “Havermoutpap

  1. Mar

    hoe zit het met de goedkope supermarkthavermout en fytine en het verhaal dat je er zuur en/of meel bbij moet doen?
    Bedankt weer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s