Granola

granola2

Ik hoef jullie ondertussen niet meer te vertellen dat havermout ontzetten gezond is en dus ideaal is om de dag goed mee te beginnen. Omdat het een lage glycemische index heeft, wordt het veel langzamer in suiker omgezet dan brood en hou je lang een verzadigd gevoel (ook zal je bloedsuiker niet zo snel stijgen, wat bij brood wel het geval is). Maar omdat het misschien een beetje saai is om elke dag met havermoutpap of overnight oats te beginnen (al kun je daar natuurlijk wel eindeloos mee variëren door noten, fruit, superfoods toe te voegen) hierbij een recept voor granola.

Deze granola zit vol goede voedingsvezels, vitaminen, mineralen en vetten. Ideaal dus om de dag zo goed en gezond mogelijk te beginnen! Het is ook nog eens ontzettend makkelijk te maken en je hebt gelijk voor een paar weken een heerlijk zelfgemaakt ontbijt (veel beter dan de muffe en zoete granola’s uit de supermarkt!).

Ingrediënten (één grote pot)

 • 300 gr havervlokken/havermout (let wel op dat niet alle havermout glutenvrij is! Sommige merken kunnen sporen van gluten bevatten! In de biologische/natuurvoedingswinkel zijn glutenvrije varianten te koop)
 • 50 gr zonnebloempitten
 • 50 gr pompoenpitten
 • 50 gr amandelschaafsel
 • 50 gr pecannoten
 • 100 gr goji bessen (pas na het bakken toevoegen)
 • 80 ml kokosolie (vloeibaar)
 • 80 ml honing

Variatie

 • in plaats van amandelen en pecannoten kun je natuurlijk ook andere noot soorten gebruiken
 • in plaats van goji bessen kun je ook ander gedroogd fruit toevoegen (rozijnen, cranberries, vijgen, inca bessen etc.)
 • ook lekker: voeg wat rauwe cacoa nibs toe (net als het gedroogde fruit wel pas na het bakken toevoegen)
 • voeg ook eens wat kaneel of vanille extract toe, lekker!
 • in plaats van kokosolie kun je ook (versgeperste) sinaasappelsap toevoegen

Hoe maak je het (30 min)

Verwarm de oven voor op 150 graden. Meng alle droge ingrediënten in een grote kom. Laat de kokosolie smelten in de oven die aan het voorverwarmen is. Roer de gesmolten kokosolie (of de sinaasappelsap) en de honing door de droge ingrediënten (goed mengen). Verdeel het mengsel over een bakplaat (met bakpapier). Bak de granola in ongeveer een 20 min bruin (af en toe even omscheppen en blijf erbij, het kan opeens heel hard gaan). Laat de granola eerst helemaal afkoelen voordat je het in een pot stopt. Lekker met geitenyoghurt en vers fruit.

16 gedachten over “Granola

 1. Pingback: Receptenruil: granola | Personal Foodcoaching

 2. Bianca

  Net gemaakt maar besloten om m niet in de oven te doen… Hij is zo ook al super lekker 🙂 Bedankt voor het recept!!

 3. Pingback: Mueslirepen | Dayenne's Food Blog

 4. Pingback: Chocolade granola met gepofte boekweit | Dayenne's Food Blog

 5. Pingback: Rode biet-frambozen smoothie bowl | Dayenne's Food Blog

 6. Pingback: Banana-choco smoothiebowl | Dayenne's Food Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s