Gekleurde bietenchips

3 kleuren bietjes (4)

Bietjes, zoals ik eerder al vertelde barsten ze van de belangrijke vitaminen, mineralen en antioxidanten en bietjes horen dan ook thuis in ieder gezond dieet. Wat was ik dan ook blij toen ik vanmorgen bij Marqt deze prachtige bietjes zag liggen!

Je wist het misschien niet maar naast rode bietjes bestaan namelijk ook nog gele, witte, Crapaudine en Chioggia bietjes. Hieronder een kleine beschrijving van de verschillende soorten:

  • Rode biet de meest gegeten soort. Rode bietjes hebben een diepe aardse smaak en is heel goed met vis te combineren.
  • Chioggia biet – komt uit het gelijknamige plaatsje in Italie (nabij Venetië). Deze biet is lekker zoet en heeft een prachtige kleurenstructuur aan de binnenkant .
  • Gele biet – is zacht zoet van smaak. Door de mooie gele kleur kan de biet zowel gekookt als rauw in salades worden verwerkt.
  • Witte biet – is lekker zoet van smaak. De structuur is vergelijkbaar met de rode biet.
  • Crapaudine biet – deze oerbiet heeft een ruwe schil en een grauwe kleur van buiten. Door de vorm (soort plat hartje) kunt je ze goed gebruiken in een frisse salade.

Niet alle bietjes hoeven lang gekookt te worden. Sommige soorten kun je heel goed rauw eten,  de gele of Chioggia biet bijvoorbeeld (de gele en Chioggia bietjes zijn frisser van smaak dan de rode of craupedine bietjes). Hier in huis zijn ze dan ook een geliefde snack. Zelf vind ik rauwe rode bietjes erg lekker (ondanks de aardse smaak) en dochterlief staat (letterlijk) te springen om gele (rauwe) bieten sticks. Omdat bietjes erg gezond zijn (er is bewezen dat bietjes helpen tegen welvaartsziekten) zet ik ze graag op het menu, in welke vorm dan ook. Verwerk ik ze niet in het avondeten of eten we ze niet als snack (rauw, in reepjes) dan maken we er wel chips van (altijd goed bij kinderen). Wie wil dat namelijk nou niet, chips van gele, rode en Chioggia bietjes. Groenten chips in plaats van aardappel (=zetmeel=maltose=clucose=suiker) chips! Een gezond bordje/schaaltje lekkers!

Je kunt de chips maken door schijfjes biet te frituren in een beetje olie (verwarm wat olie tot 180 graden en bak de chipjes in 3 minuten krokant) maar een gezondere verse maakt je natuurlijk door de chipjes te roosteren in de oven.

Hoe maak je het – in de oven

Schil de rauwe bietjes. Snij met een mandoline (of kaasschaaf) dunne schijfjes. Leg de schijfjes op een bakplaat (met bakpapier). Besprenkel de schijfjes met een beetje olijfolie (ik heb een olijfolie spray/verstuiver van de AH, werkt perfect hierbij). Bak de schijfjes 15 á 20 min op 180 graden, leg halverwege de baktijd een vel bakpapier over de chips als de randen te bruin worden.

Een gedachte over “Gekleurde bietenchips

  1. Pingback: Eet Goed Voel Je Goed » Blog Archive » Bieten – 11 Recepten, Tips en Trucs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s