Chocolade cupcakes

chocolade cupcakes (1)

Deze geheel verantwoorde, heerlijk kleffe en luchtige chocolade cupcakes maakte ik speciaal voor de derde verjaardag van dochterlief. Volgens dochterlief zijn ze “echt heel erg super lekker!”. Tip: maak de cupcakes extra lekker en feestelijk met een topping van opgeklopte kokosroom.

Ingrediënten voor 10 cupcakes

 • 150 gr glutenvrij meel (ik heb een mix van rijst-, boekweit- en amandelmeel gebruikt)
 • 100 ml amandelmelk
 • 2 eieren
 • 125 gr kokosolie, gesmolten
 • merg van 1 vanillestokjes
 • 2 el cacaopoeder
 • 1 flinke tl wijnsteenbakpoeder
 • 75 gr kokosbloesemsuiker

Hoe maak je het (10 min + 20 min baktijd)

Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng alle droge ingrediënten in een grote kom (meel, bakpoeder, cacaopoeder en kokosbloesemsuiker). Klopt in een maatbeker de eieren en het merg van het vanillestokje luchtig. Voeg, al mixende, de amandelmelk en vervolgens ook de gesmolten kokosolie toe. Schenk het mengsel vervolgens de droge ingrediënten en mix het geheel tot een mooi beslag. Verdeel het beslag over de vormpjes (vul de vormpjes voor driekwart). Bak de cupcakes in een minuut of 20 gaar op 175 graden. Laat de cupcakes even afkoelen en eet smakelijk.

NB: de topping maak je door 500 ml koude kokosroom (uit de koelkast dus), 2 el rauwe honing en de rasp van 1 biologische citroen in 2 minuten stijf te kloppen met de handmixer.

11 gedachten over “Chocolade cupcakes

 1. Eveline

  Heb je het recept veranderd of ben ik in de war? Ik dacht namelijk dat er ook nog gesmolten chocolade doorheen ging.

  1. dayennebos Berichtauteur

   Klopt, ik heb ze ook wel eens met (gesmolten) chocolade gemaakt. In plaats van cacaopoeder kun je ook een gesmolten chocoladereep toevoegen (zelf gebruik ik altijd de chocolade van Vivani, gezoet met kokosbloesemsuiker).

 2. Kim

  Leuk! Ik zag alleen nog maar de foto en de ingredientenlijst en dacht ‘perfect’, die ga ik maken voor mijn dochter’s derde verjaardag met wat hangop erbij met rode bietenpoeder roze gemaakt en vers fruit. Toen las ik verder…!

 3. Simone

  Die zien er geweldig uit zeg! Ik wil ze maken voor mijn dochter’s vijfde verjaardag maar heb een vraag: blijft de topping van kokosroom eventjes stijf, als je ze vervoert naar school bijvoorbeeld? 🙂 Of smelt het snel? Ik hoor het graag even!

  1. dayennebos Berichtauteur

   Als je de room goed stijf klopt is dat geen probleem hoor. De cupcakes staan hier tijdens een verjaardag zonder problemen een paar uur op tafel. Wat vooral van belang is, is dat je een goede vol vette kokosroom hebt (bijvoorbeeld van Aroy-D) en de room voor gebruik in de koelkast gebruikt (de klopt de room dus koud op).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s