Boerenkoolchips

boerenkoolchips (2)

Boerenkool chips, in Amerika is het al een tijdje helemaal hip en misschien ben je het ook al wel eens in Nederlandse restaurants tegengekomen (als garnering). In eerste instantie klinkt boerenkool chips niet echt aantrekkelijk maar omdat ik het steeds vaker tegenkom in kookboeken en op blogs wilde ik het toch eens proberen. Boerenkool is ook nog eens ontzettend gezond omdat het heel veel vitamines en mineralen bevat. Zo bevat boerenkool grote hoeveelheiden vitamine A, vitamine C en vitamine K (250 gr boerenkool is goed voor 2600% van de ADH vitamine K!). Vitamine K is belangrijk voor lichaamsprocessen die met ontstekingen op celniveau te maken hebben. Omdat ziekten als kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht vaak voortkomen uit kleine infecties in de lichaamscellen helpt boerenkool deze dus bestrijden. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat boerenkool werkt tegen meerdere soorten kanker (blaas-, darm-, eierstok-, borst- en prostaatkanker). Tot slot bevat boerenkool veel vezels, koper, calcium, vitamine B6 en kalium.

Goed, tijd dus om de boerenkool eens niet in een stamppotje te verwerken maar er chips van te maken. Het is super makkelijk, snel en dus ook nog eens super gezond. Als je de chips met hele (of in stukken gescheurde) bladeren maakt krijgt je de ‘echte’ chips (die je als gezonde snack kunt eten), maak je ze met voorgesneden boerenkool dan krijg je kleine crispy stukjes die je bijvoorbeeld over een salade of een ander gerecht kunt strooien. Beide bereidingen zijn erg lekker en echt aan te raden dus!

Ik vind de chips echt heel lekker (manlief ook trouwens). Geloof me dat je geen duidelijke boerenkoolsmaak proeft en dan dat gekraak wat je hoort als je de chips in je mond stopt… Een echte (lekkere) chips eet ervaring! Gewoon proberen dus!

Ingrediënten

  • verse boerenkool
  • extra vierge olijfolie
  • optioneel Himalaya- of zeezout

Hoe maak je het (5 min + 20 min oventijd)

Was en droog de boerenkool, verwijder de steeltjes en harde nerven en scheur de bladeren in grote stukken. Bij voorgesneden boerenkool hoef je verder niets te doen. Doe de boerenkool in een kom of in een vershoudzak. Besprenkel met olijfolie en mix goed door zodat alle boerenkool een laagje olijfolie heeft. Leg de boerenkool in een platte laag op de bakplaat (met bakpapier). Bak de boerenkool in 15 á 20 min op 180 graden knapperig, check na 10 min of het niet te hard gaat, draai de bladeren dan om of roer de gesneden kool even door. Laat de boerenkool trouwens niet te veel verkleuren, dan is de chips minder lekker. Strooi er na het bakken eventueel wat Himalaya- of Keltisch zeezout over.

 

2 gedachten over “Boerenkoolchips

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s