Boekweitbrood

boekweitbrood + jam (1)

Ik heb een haat-liefdeverhouding met brood. Ik ben echt dol op de geur en smaak van versgebakken brood, maar kan en wil geen brood met tarwe en gist eten. Heel af en toe geniet ik van een spelt-zuurdesemboterham, maar het liefst eet ik glutenvrij-brood, omdat ik merk dat mijn lichaam daar veel beter op reageert. 

Ingrediënten voor 2 broodjes (2 á 4 personen)

 • 130 gr boekweitmeel
 • 50 gr amandelmeel
 • 50 gr rijstmeel
 • 2 eieren
 • 60 ml water
 • 1 tl wijnsteenbakpoeder
 • 1 el kokosolie
 • 1 el kaneelpoeder
 • 1 el honing
 • snufje zout
 • 2 el lijnzaad (optioneel)
 • 1 el chiazaad (optioneel)
 • 2 el zonnebloempitjes

Hoe maak je het (15 min – oventijd 30 min)

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix tot een plakkerig deeg. Houd het deeg luchtig maar als het te veel plakt voeg dan wat extra meel toe. Maak 2 bollen van het deeg en leg ze op een bakplaat (met bakpapier). Maak met een mes een kruis in de bovenkant en strooi er wat zonnebloempitjes over. Bak de bollen in ongeveer 30 min gaar op 150 graden. Eet smakelijk!

 

27 gedachten over “Boekweitbrood

  1. dayennebos Berichtauteur

   Dat komt omdat ik de site aan het ombouwen ben. Weet niet hoe ik dit kan uitzetten.
   Hopelijk krijg ik de site vanavond af en krijgen jullie er morgen een mooie vernieuwd blog voor terug.
   Sorry voor de overlast! Vind het heel vervelend!
   Groetjes Dayenne

 1. Carla remmink

  Dayenne ik ben allergisch voor noten dus zit enorm met alle recepten waarin amandelmeel gebruikt wordt. Heb jij een oplossing voor mij wat kan ik ipv gebruiken.
  Lieve groetjes Carla

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hoi Carla,
   Wat vervelend dat je een notenallergie hebt!
   Je kunt het amandelmeel meestal prima vervangen door bijvoorbeeld speltmeel of glutenvrije meelsoorten.
   Groetjes Dayenne

 2. Miranda

  Haha ik zie nu dat je het recept hebt aangepast en maar een tl bakpoeder moet toevoegen (ik vond het de vorige keer al zo veel…). Heb ze vandaag weer gemaakt met te veel bakpoeder denk ik want ze waren weer opengebarsten aan de bovenkant. Geen punt want ze blijven heerlijk!

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hoi hoi, heb het recept inderdaad toch maar aangepast. Als je wijnsteenbakpoeder gebruikt heb je 21 gr op 500 gr meel nodig dus dan is een el toch wel erg veel ja 😉 Bedankt nog voor je tip en leuk dat je de broodjes weer gebakken hebt!

 3. Pingback: Glutenvrij pompoenpitten brood | Dayenne's Food Blog

 4. marga

  hoi hoi.. dank voor al je recepten.. en een vraagje.. kan ik wijnsteenbakpoeder vervangen door bicarbonaat en appelazijn??

 5. Annabel

  Ohhhh wat was dit broodje heerlijk! Had alle benodigdheden gehalveerd zodat ik 1 bolletje voor mijzelf had.
  Ik ben een grote fan van je site, recepten én je visie op voeding.
  Een zonnige groet uit Gouda

 6. Tamara

  hoi, vraagje: jij gebruikt 3 soorten meel. Kan je ook gewoon 1 soort meel gebruiken of combi boekweit en kokos bijvoorbeeld?

 7. Leen

  Hallo, ik heb ze gisteren geprobeerd, heerlijk! Dankjewel voor het recept. Kan de honing en kaneel eventueel weggelaten worden voor minder zoete variant? Fijne dag!

 8. Willeke

  Ik heb de broodjes net gemaakt en ze zijn super goed gelukt! Ben wel benieuwd hoeveel calorieën 1 broodje bevat?

  1. dayennebos Berichtauteur

   Leuk om te horen dat de broodjes goed zijn gelukt! Hoeveel calorieën ze bevatten weet ik helaas niet. Ik let op voedingswaarden (vitaminen en mineralen) in voeding, niet op calorieën.

 9. Bianca

  Ha Dayenne,
  Ziet er heerlijk uit. Kun je er ook 1 brood van maken, of moet het echt in twee aparte bollen (omdat het anders niet omhoog komt ofzo)? Ik heb namelijk zo’n leuke/handige broodbak van LÉKUÉ (daar maak je alles in en zet je dan zo in de oven, reuze handig dus!).

  Groetjes, Bianca

 10. Frédérique

  Hoi Dayenne,

  Ik wil graag deze broodjes eens proberen maar door alles wat ik bak tegenwoordig heb ik het idee dat ik meer eieren eet dan gezond voor me is. Kan ik de eieren vervangen door iets anders? In je boek som je enkele alternatieven op, maar ik heb geen idee welke ik moet kiezen voor het maken van broodjes (ik ken de functie van de eieren in dit recept niet). Kan je me misschien helpen? 😊

  Groetjes,
  Frédérique

  1. dayennebos Berichtauteur

   Hoi Frederique,
   Ik zou zelf in dit geval een combinatie van een flax-egg (papje van lijnzaad en water) en (plantaardige)yoghurt proberen. Ik denk dat je dan het beste resultaat hebt…?
   Groetjes Dayenne

   1. Morag

    Beste Dayenne,
    Onlangs jouw boek gekocht: hartelijk dank voor zoveel gezond lekkers.
    Zelf vervang ik de eieren door Vegegg van Arche. Een zeer gezond alternatief en het werkt prima, want alle baksels lukken. Je kunt het product vinden op de site: http://www.veganmission.nl/.
    Hartelijke groet,
    Morag

 11. Anita

  Hi. Dit recept ziet er echt geweldig uit!
  Zou ik de amandelmeel kunnen vervangen door bijv kokosmeel of havermeel? (Ik ben allergisch voor noten)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s