Appelchips

appelchips (2).JPG

Appelchips, een heerlijke en verantwoorde snack voor jong en oud. Zelf maak ik ze in mijn droogoven maar in een gewone oven kan het natuurlijk ook. Wat een droogoven is? Een droogoven (dehydrater) kan op lage temperaturen drogen (tusssen 30 en 70 graden) waardoor alle voedingstoffen (enzymen, vitamines en mineralen) in het voedsel bewaart blijven. Met behulp van een droogoven kun je fruit en groente drogen maar ook lekkere crackers of brood maken. Het drogen van voedsel is heel gezond en heeft een minimaal effect op de voedingswaarde van voedsel. Let wel op dat de appelchips die je in de winkel koopt onder commerciele omstandigheden is gedroogd en vaak conserveringsmiddelen bevat of gezwaveld is. Omdat wij hier in huis gek zijn op appel- en groentechips maar de chips in de biologische winkel toch wel erg prijzig is hebben we op een gegeven moment besloten zelf een droogoven aan te schaffen. Nog een voordeel: in de droogoven kun je wel 10x zoveel chipjes tegelijk maken en aangezien ze verslavend lekker zijn… is dat wel nodig ook.

Ingrediënten

  • appels
  • kaneel (optioneel)

Hoe maak je het

Gewone oven

Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Snij de appels in hele dunne plakjes, het beste gaat dit met een mandoline (er passen ongeveer 2 appels op een bakplaat). Leg de plakjes appel op de bakplaat en verwijder de pitjes. Als je het lekker vindt kun je er nog wat kaneel over strooien. Bak de appel in ongeveer 2 á 2,5 uur knapperig (hoe dunner de plakjes, hoe sneller ze knapperig zijn). Als je de appelchips luchtdicht verpakt blijven ze zeker een dag of 3-4 knapperig.

Droogoven (dehydrator)

Snij de appels in plakken maar het liefst niet al te dun zoals bij een gewone oven (ik vind ze persoonlijk tenminste lekkerder als ze met de hand i.p.v. met de mandoline gesneden zijn). Leg de plakjes appel op de lades in de droogoven (voordeel van een droogoven: je kunt er een paar kilo appels tegelijk in drogen). Droog de appel in ongeveer 4 á 6 uur op 57 graden knapperig (hoe dunner de plakjes, hoe sneller ze knapperig zijn). Als je de appelchips luchtdicht verpakt blijven ze zeker een dag of 3-4 knapperig.

3 gedachten over “Appelchips

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s